Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Calinic
 

   in vechea onomastica greaca apar cu mare frecventa un mare numar de antroponime formate de la adj. kalos „frumos, bun", fie element de compunere, fie baza de derivare. Alaturi de Kallikrdtes, Kallimahos, Kalliope, Kallisthenes, Kallistratos, inca din sec. 3 i.e.n. este atestat si Kal-linikos, etimonul prenumelui nostru Calinic, astazi mult mai putin frecvent decit in secolele trecute. Compus cu elementul secundar nike „victorie" (si el foarte cunoscut, de ex. din -> Nicolae), redat in latina prin Callinicus, vechiul nume grecesc, purtat de un patriarh al Constan-tinopolului si de alti martiri din primele secole ale erei noastre, patrunde in onomasticonul crestin; raspindit prin calendar mai ales in rasaritul Europei si preluat de popoarele slave vecine, Calinic ajunge si la romani. Mult mai vechi sint insa formele feminine Calinichia (purtat de mama lui Mircea cel Batrin) si Calea. De la acesta din urma, folosit si ca nume masculin, s-au format, pe teren slav sau romanesc Calcea (cunoscut in tara Romaneasca din 1431), Calota si probabil Caliman, folosite astazi doar ca nume de familie. Pe baza unui alt derivat din tema Cal-, Calita, a fost explicat un vechi nume de strada din Bucuresti, Podul Calicilor, astazi Calea Rahovei (din Podul Calitei s-ar fi ajuns la forma amintita, prin etimologie populara, adica priri apropiere de calic). Este posibila insa si o alta explicatie care sa excluda modificarea formei numelui. Cum Calica sau chiar Calici au existat si in onomastica noastra veche (ele apar la bulgari, sirbi, croati), se poate presupune o forma originara Podul Calicei sau Podul Calicilor, apropierea de calic, explicabila in cazul cuvintelor neintelese de romani, nemodificind denumirea vechiului „pod" bucu-restean (poduri erau strazile podite). # Bg., rus. Kalinic, Kalinika sau Kalinikia, ucr., Kalenik etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Caliopi : Prima dintre cele noua muze ale mitologiei greco-romane, fiica a lui Zeus si a Mnemosinei, Kalliope (numele apare inca la Hesiod) era protectoarea poeziei epice ... :

          Calipso : Rar intrebuintat ca prenume feminin, Kalypso era in mitologia greaca numele unei nimfe, fiica a lui Atlas si a zeitei Thetis. in Odiseea, Calipso incearca sa-1 ...