Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Bucur
 

   Nume vechi si de traditie la romani, Bucur si Bucura (mai rar astazi) fac parte din familia cuvintelor a (se) bucura, bucurie, bucuros etc. Forma numelor de persoana a fost pusa in legatura cu un vechi adjectiv, astazi disparut, bucur, corespunzator albanezului bucure „frumos". Faptul ca in anumite regiuni (ex. in jurul Brasovului) era obiceiul ca nou nascutii sa fie numiti pina la botez Bucur, ne sugereaza ca la baza numelui personal ar putea sta si sensul „bucurie", numele romanesti incadrindu-se astfel intr-o bogata familie de antroponime, vechi si raspindite la toate popoarele, care exprimau sentimentul de bucurie al parintilor la nasterea copilului asteptat. Tema romaneasca bucur- este de origine autohtona, traco-dacica. Numele de persoana in discutie sint atestate din cele* mai vechi documente. in tara Romaneasca, pina la 1500, sint cunoscute patru persoane cu acest nume (primul fiind Bucuru „sluga domneasca" din Muscel, in 1437), precum si trei asezari Bucuresti, toponim care are la baza un Bucur (un fost sat Bucuresti din jud. Vilcea in 1392, Bucuresti „cetatea de scaun" si actuala capitala a tarii, apare intr-un document din 1459 si, in sfirsit, un alt fost sat cu acelasi nume, in jud. Mehedinti, in 1483). Vechimea si frecventa acestui nume este dovedita si de lunga serie de derivate, multe dintre ele devenite nume de locuri: Bucuroaia, Bucureasa, Albucurei (al Bucurei), Bucur as, Bucurel, Bucurila, Bucurus, Bucuriia (fem.). Apar si citeva forme, Buculea, Buculean, Buculet, Bucu(l), in care -r este disimilat in -l (probabil si prin presiunea sistemului numelor proprii masculine articulate hotarit: Albul, Radul, Vladul etc.; formele disimilate nu s-au impus, ca in cazul lui Barbul din Barbur, pentru ca Bucur a fost legat totdeauna in mintea vorbitorilor de cuv. Ibucurie, bucuros, a bucura). De origine romaneasca sint, probabil, si numele, bulgaresti Bucor si Bucur.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Bujor : Prenumele si numele de familie Bujor este o formatie romaneasca de la numele de floare bujor. Substantivul romanesc este de origine slava (cf. bg. bojor din care ... :

          Caius : Prenumele si numele de familie Bujor este o formatie romaneasca de la numele de floare bujor. Substantivul romanesc este de origine slava (cf. bg. bojor din care ...