Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Brigita
 

   Prenume feminin, recent introdus in romana pe cale culta, Brigita este un vechi nume de origine celtica (triburi din grupul popoarelor de limba indo-europeana, celtii sau galii, formau in mileniul 1 i.e.n. majoritatea populatiei de pe teritoriile actuale ale Frantei, Belgiei, Elvetiei, nordul Italiei si al Spaniei, Britania si Irlanda). Atestat in irlandeza medie sub forma Brighid (dintr-un mai vechi Brigit) numele a fost pus in legatura cu zeita Brigantia (forma atestata a numelui este latinizata), un fel de Miner'va a celtilor. Pe baza comparatiilor cu medio-irlandezul bri (acu- zativ brig) „colina, trecatoare" si galicul -briga (cunoscut ca element de compunere a multor nume de locuri), numele zeitei celte pare sa fi avut intelesul de „inalta, mareata". Cultul uneia dintre cele mai cunoscute sfinte Brigite (cea de origine scotiana, moarta in 523) este foarte popular la irlandezi care denumesc luna februarie mi na feile Brighde „luna sarbatorii Brigitei". Forma adoptata in romana, Brigit sau Brigita, pare a proveni din franceza. # Fr. Brigitte, it. Brigida, germ. Brigitte, sued. Birgita (mai vechi Brigitta), magh. Brigitta, bg. Brighita etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Brindusa : Prenume feminin format cu siguranta in limba romana, Brindusa (de la feminin s-a format si un masculin Brindus) se incadreaza in seria antro-ponimelor provenite ... :

          Bucur : Nume vechi si de traditie la romani, Bucur si Bucura (mai rar astazi) fac parte din familia cuvintelor a (se) bucura, bucurie, bucuros etc. Forma numelor de persoana ...