Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Boris
 

   Nume vechi si de traditie la popoarele slave, Boris este interpretat de catre specialisti in doua moduri, esential opuse. Acei care pledeaza pentru originea slava il considera un vechi hipocoristic al unor nume compuse cu un prim element bor- „lupta, a lupta", ca Borislav (+ slav „slava"), Borimir (-f- mir „pace, lume" sau „vestit"). A doua interpretare il considera pe Boris de origine turcica (a fost pus in legatura cu un cuvint mongolic bogori „mic") si il apropie de numele cneazului bulgar Boris sau Bogoris (852 — 889), cei care in anul 865 adopta crestinismul de rit bizantin si isi ia numele de -* Mihail (dupa numele imparatului bizantin Mihail). Foarte raspindit si frecvent in bulgra, sirbo-croata, rusa, ucraineana, poloneza (atestat din sec. 12), numele isi datoreaza popularitatea cultului unui martir rus, fiul lui Vladimir cel Mare, mort in anul 1015 si canonizat in 1021. (Alaturi de Gleb, Boris este primul sfint slav). La noi numele este destul de rar; mult mai vechi si frecvente au fost: Bora, Bore, Borea, Borcea etc, la origine hipocoristice slave (din Borimir, Borislav etc) preluate de romani. La bulgari, rusi etc, unde numele este frecvent, este cunoscuta si forma feminina Borisa. ? Viata cunoscutului tar al Rusiei, Boris Godunov, a inspirat cunoscutele creatii ale lui A. S. Puskin si M. P. Musorgski.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Bradut : Prenumele masculin actual Bradut este cu siguranta o creatie a onomasticii romanesti. Vechi si destul de frecvente, Brad, Bradea, Bradel etc. sint derivate de ... :

          Brigita : Prenume feminin, recent introdus in romana pe cale culta, Brigita este un vechi nume de origine celtica (triburi din grupul popoarelor de limba indo-europeana, ...