Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Bonifaciu
 

   Rar la noi, Bonifaciu reproduce numele pers. lat. Bonifatius, atestat destul de tirziu, in sec. 4 si considerat de bun augur de catre crestini. Format de la adj. bonifatus (un compus din bonus, -a, -um „bun" si fatum „destin, soarta") numele avea semnificatie clara: „norocos, fericit", fiind astfel sinonim cu -> Beatrice, Felix etc. Explicarea prin adj. bonifatus (si nu bonifacies, compus cu facies „fata", cum au propus unii specialisti) este sustinuta de faptul ca lat. bonifatus era tradus in glosarele latine ale imperiului tirziu prin gr. e'umoiros „cu bun destin, norocos". Cum se explica atunci forma Bonifaeius? in epoca in care apare numele, o parte din sunetele latinei clasice isi schimbasera pronuntarea; printre acestea t (urmat de -i) se pronunta -/ (in inscriptii acest sunet este redat prin -tsi). La fel se pronunta insa si -c urmat de -L Deci pronuntarea curenta bonifatiu (s) putea fi redata grafic prin Bonifatius, dar si prin Bonifaeius. Pastrata in onomastica apuseana, ultima forma a ajuns si la noi, in epoca moderna, pe cale culta. Mult mai vechi sint insa formele Bonifatie, Boni- fatia, Bone (a), venite la noi din greaca (Bonipliatioa), prin intermediar slav. 0 Engl. Boiiface, fr. Boniface, it. Bonifacio, magh. Bonifac, bg. Bonifatii (hipo3. Bonio), rus. Boniiatii (hipoc. Bonea) etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Boris : Nume vechi si de traditie la popoarele slave, Boris este interpretat de catre specialisti in doua moduri, esential opuse. Acei care pledeaza pentru originea slava ... :

          Bradut : Prenumele masculin actual Bradut este cu siguranta o creatie a onomasticii romanesti. Vechi si destul de frecvente, Brad, Bradea, Bradel etc. sint derivate de ...