Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Baltazar
 

   Rar in onomastica romaneasca, Baltazar este un vechi nume de origine asiro-babiloneeana care, datorita Bibliei si mitologiei crestine, a avut sansa sa supravietuiasca si sa se raspindeasca in Europa. in V. T. apar doua personaje ale caror nume stau la baza actualului Baltazar: primul este Belsassar (in ebr. Belshassar), fiul lui Nabucodonosor (in realitate este vorba de fiul lui Nabonide, asociat de catre acesta la domnie in anul 542 i.e.n. si ucis in anul 539 i.e.n, in timpul cuceririi Babilo-nului de catre persi), iar al doilea este chiar profetulDaniel, denumit in Babilon Beltsassar (in ebr. Beltshassar). Cele doua forme corespund numelor teoforice asiro-babiloneene Belsarusur si Balatsarusur, in care se poate recunoaste cu usurinta numele zeului Bal (pentru semnificatia sa -> Etannibal); la origine formatii frazeologice diferite a caror semnificatie ar fi „Bal sa apere pe rege" sau „Bal sa apere viata lui", cele doua nunie accadiene preluate de ebraica au fost redate in greaca si latina prin Baltasar. Prezenta acestuia in onomastica europeana nu este legata insa de personajele biblice amintite, ci de legenda „celor trei crai de la rasarit" care ar fi venit, calauziti de o stea, la Betleem, sa se inchine pruncului Iisus. Numarul si numele magilor sau regilor orientali nu apar in textul N. T. ci mult mai tirziu, prin sec. 8 (este vorba de Gaspar, Melchior si Baltasar). Sarbatoriti de biserica apuseana de Boboteaza, Baltasar si -> Gaspar ajung si la noi datorita influentei latino-catolice manifestata mai ales in Transilvania; formele mai vechi Boldisar, Boldisar, Boldojar, presupun un intermediar maghiar, forma actuala Baltazar (sau Baltasar) fiind culta si de provenienta apuseana. 0 Germ., fr. Balthasar, it. Baldassare, sp. Baltasar, magh. Baltazar, rus. Valtasar etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Barbara : Prenume feminin modern, nu prea frecvent la noi, Barbara reproduce cognomenul latinesc Barbara, corespondentul feminin al lui Barbarus, ambele atestate frecvent ... :

          Barbu : Stravechi nume de traditie romaneasca, frecvent si raspindit in toate regiunile tarii, Barbu a stat in atentia specialistilor nostri inca din secolul trecut. Ocupindu-se ...