Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Baldovin
 

   Foarte rar in onomastica noastra contemporana, Baldovin (fem. Baldo-vina) este un vechi nume de origine germanica, atestat inca din sec. 1 in Franta sub formele Baldavin, Baldovin, Badovin si in sec. 8, in Italia, sub forma longobarda Paldoin (in anul 568, longobarzii, din triburile germanilor rasariteni, cuceresc nordul Italiei, amintirea lor fiind pastrata pina astazi in numele provinciei Lombardia). Compus din elementele bald „indraznet, puternic", si win „prieten", frecvente in antroponimia germanica, numele ar avea sensul „prieten indraznet, prieten puternic". Devenit calendaristic si raspindit mai ales in regiunile germanice si Franta (aici numele a fost popularizat si de catre literatura medievala), Baldovin devine cunoscut in sec. 13 si in rasaritul Europei, ca urmare a Cruciadelor (in istoria Imperiului latin de rasarit sint cunoscuti doi imparati cu acest nume: Baldovin I (Boudouin) conte de Flandra,conducatorul Cruciadei a patra si cuceritorul Constantinopolului si Baldovin II, izgonit in anul 1261 de imparatul bizantin Mihail Paleologul). in aceeasi perioada numele este atestat si la slavii de sud (la sirbi si croati in sec. 12—13, hipoc. Balde, iar in sec. 14, Baldovin) si la romani (intre 1391 — 1415 un logofat Baldovin, facea parte din sfatul domnesc al tarii Romanesti, in 1559 un alt Baldovin era improprietarit de domn la Fundeni, linga Bucuresti, iar la 1571 apare in documente si o jupinita Baldovina, sotia unui mare pircalab). Cum in secolele urmatoare sint atestate si hipoc. Baldea, Baldes, Balde (probabil slavii au considerat terminatia — ovin •drept un sufix compus -ov -f -in) sau derivatele toponimice Baldovinesti si Baldesti, se poate afirma ca, desi putin frecvent, numele a patruns in onomastica noastra dintr-o epoca veche prin intermediul slavilor de sud (bulgari si sirbi), pentru Transilvania trebuind sa fie luata in consideratie influenta latino-catolica.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Baltazar : Rar in onomastica romaneasca, Baltazar este un vechi nume de origine asiro-babiloneeana care, datorita Bibliei si mitologiei crestine, a avut sansa sa supravietuiasca ... :

          Barbara : Prenume feminin modern, nu prea frecvent la noi, Barbara reproduce cognomenul latinesc Barbara, corespondentul feminin al lui Barbarus, ambele atestate frecvent ...