Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Avram
 

   Raspindit in toata Europa, dar neatingind niciodata indici de frecventa prea ridicati, Avram, Abram, Abraham, este numele unui cunoscut si important personaj biblic. Apartinind probabil unei ramuri seminomade care, din motive religioase si politice a emigrat din Mesopotamia in Siria si Canaan intre 2000 — 1700 i.e.n., Avram este originar, dupa traditie, din Haran sau Ur din Caldeea. Personificind pentru evrei promisiunea divina si considerat ca „tata" al neamului, Avram s-a bucurat de un respect deosebit, elementele miraculoase si legendare care i-au fost atribuite in iudaismul tirziu facindu-1 mai degraba un interesant personaj literar, decit unul istoric real. Ca de obicei, textul biblic incearca sa dea o explicatie numelui; in Geneza, Iahve ii spune eroului: „Iata lega-mintul meu, pe care-1 fac cu tine: vei fi tatal multor neamuri. Nu te vei mai numi Abram; ci numele tau va fi Abraham, caci te fac tatal multor neamuri". Aceasta explicatie biblica care mai circula si astazi (Abraham a fost apropiat de grupul de cuvinte ab hamon goim) nu este decit o etimologie populara sau o incercare destul de fortata de a potrivi numele cu continutul legendei. Dupa cum reiese din citatul de mai sus, numele originar trebuie sa fi fost Abram, forma mai veche care poate fi pusa in legatura cu alt nume biblic, Abiram sau cu numele pers. asiro-babilonean Abiramu. in acest context, Abram poate fi interpretat „tatal este maret" (ab „tata" si ram „maret, inaltat" sint elemente-frecvente in antroponimia semitica). Unii specialisti il apropie pe Abraham de un nume atestat in Mesopotamia, Abaamrama sau Abaamraam, constructie frazeologica continind subst. aba „tata" si vb. ramu „a fi inaltat., a fi maret"; semnificind „e mare cit tatal sau", Abraham ar face* parte din categoria acelor nume care se refera la originea nobila a purtatorului. Redat in greaca prin Abraam si in latina prin Abram sau Abraham, numele ebraic se raspindeste in Europa odata cu crestinismul., ceva mai frecvent fiind abia dupa Reforma (in Occident, astazi, numele-este folosit mai mult de catre protestanti). Atestat la noi incepind din sec. 15 numele apare sub doua forme: Avram, venit prin intermediar slav (forma cea mai frecventa, populara si cu multe derivate: Avramica., Avramior, Avramus, Avramut, Vramut, Avramei, fem. Avrama, Avra-mia etc.) si Abram, atestat mai ales in Transilvania, de influenta latino-catolica. Ecou indepartat al legendei biblice, expresia „ca-n sinul lui Avram" „a trai bine, fericit", atesta frecventa mult mai mare a numelui in secolele trecute decit astazi. # Engl., germ., magh. Abraham, fr. Abraham si Abram, it. Abramo, sp. Abrahan, bg., rus. Avram etc. Q Sacrificiul lui Avram de Rembrandt.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Axente : Mult mai frecvent astazi ca nume de fam. decit prenume, Axente reproduce o formatie greceasca tirzie, Auxentios, probabil creatie a onomasticii crestine de la ... :

          Baldovin : Mult mai frecvent astazi ca nume de fam. decit prenume, Axente reproduce o formatie greceasca tirzie, Auxentios, probabil creatie a onomasticii crestine de la ...