Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Aurora
 

   Prenumele feminin modern Aurora reproduce lat. Aurora, numele zeitei diminetii in mitologia romana. Identica cu Eos a grecilor, „cea cu degete trandafirii", fiica lui Hyperion, sora cu Helios (soarele) si cu Selene (luna), sotia frumosului Tithonos, cel preschimbat in greiere, Aurora deschide portile zorilor prin care va trece zeul cel stralucitor, Soarele, imbracata in haine stralucitoare, zeita isi incepe zborul ceresc dupa «ce luna a coborit in pestera muntelui Latmos, din Caria (pe tarmul Me--diteranei, in Asia Mica). Atunci cind peste pamint se rasfringe lumina trandafirie a diminetii, dintr-un vas de aur, Aurora imprastie roua, umezind florile si iarba. in latina, aurora insemna „zori" (intervalul •de timp dinaintea rasaritului soarelui, cind pamintul este scaldat intr-o lumina difuza, trandafirie). Cuvintul latinesc provine dintr-un vechi *ausosa (neatestat, dar cu usurinta refacut din aurora, intrucit in latina -s- intervocalic se transforma in -r-), inrudit cu sabinul *ausel „soare" .•si Usil, zeul soarelui la etrusci. Acceptind aceasta etimologie, Aurora este inrudit cu —> Aurel. Ca prenume feminin la noi, Aurora este modern si de origine culta, folosit uneori pentru fetele nascute in zorii zilei. Ca hipoc. apar Aura, Aurica, Borica. # Forme deosebite care se folosesc in alte limbi sint: fr., germ. Aurore, rus. Avrora. O Aurora este unul dintre prenumele scriitoarei George Sand (Amandine Lucie Aurore Dupin Dudevant). ? Aurora, fresca de Guido Reni; La Aurora en Copacabana, comedie de Calderon.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Avram : Raspindit in toata Europa, dar neatingind niciodata indici de frecventa prea ridicati, Avram, Abram, Abraham, este numele unui cunoscut si important personaj biblic. ... :

          Axente : Mult mai frecvent astazi ca nume de fam. decit prenume, Axente reproduce o formatie greceasca tirzie, Auxentios, probabil creatie a onomasticii crestine de la ...