Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Atena
 

   Prenume feminin modern nu prea frcvent, intrat la noi pe cale culta in epoca contemporana, Atena reproduce un vechi si celebru nume grecesc, Athene sau Athena, prin care era desemnata una dintre cele mai venerate zeite ale Greciei antice. Binecunoscuta din poemele homerice, Atena era socotita zeita intelepciunii si a stiintei, ocrotitoare a oraselor si protectoare a eroilor greci, patroana a artelor frumoase si a mestesugurilor. Dupa vechi legende, ea s-ar fi nascut din capul lui Zeus, inarmata cu scut, coif, lance si platosa. in cinstea zeitei au fost inaltate temple si sanctuarii renumite (printre care templul Erehteion, capodopera a arhitecturii grecesti) unde era venerat, si Poseidon, asa-zisele athenaion cuvint pastrat pina astazi in limbile moderne (rom. ateneu) pentru a desemna orice cladire publica in care au loc manifestatii cultural-artistice. intilnit si in numeroase compuse cu valoare teoforica: Athenogenes (+ genes „nascut, produs", de aici prenumele Afinoghen, Afinoghena si hipoc. Afina), Athenoddros si Athenodora (+ doron „dar", de aici modernele si rarele Atenodor, Atenodora), Athenokles (+ kle'os „glorie" etc), gr. Athena si Athenai (in vechile izvoare, numele a zece orase, printre care si capitala Greciei) ramin obscure din punct de vedere etimologic (probabil preelenice).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Augustin : Actualele prenume Augustin si Augustina, destul de frecvente in epoca noastra, reproduc numele pers. lat. Augustinus, Augustina, dupa cum usor se poate banui, ... :

          Aurel : Prenume frecvente in epoca contemporana, mase. Aurel, Aureliu, Aurelian si fem. Aurelia, Aureliana, sint imprumuturi pe cale culta, din vechea onomastica latina, ...