Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Atanasie
 

   Prenume mult mai frecvent in secolele trecute decit in epoca contemporana, Atanasie, fem. Atanasia, reproduce gr. Athanasios, formatie tirzie apartinind perioadei crestine. Cum in greceste athanatos inseamna „nemuritor" (format din prefixul negativ a- „fara, lipsit de" si -thanatos „moarte", cuvint care apare in neologismele eutanasie, tanatofie, tana-tologie), iar athanasia „nemurire", numele crestine corespunzatoare erau o evocare a lui Iisus „nemuritorul", astfel explicindu-se si audienta de care s-au bucurat numele o bucata de vreme. Atestat si in epigrama latina, Athanasius apare mai ales in onomastica crestina din rasaritul Europei, unde numele a devenit popular datorita faimei si cultului unui patriarh din Alexandria. Preluat din greaca de catre slavi (in vechea slava Athanasii; la sirbi si croati Atanasiie, din sec. 13) numele ajunge si la romani, fiind intr-o vreme destul de popular (sarbatoarea denumita Atanasiile sau Antanasiile era tinuta de teama arsurilor si oparelilor, iar ziua „Tanase de ciuma" sau „Tanase si Chirica" era „pazita" de frica ciumei si a lupilor). Diferitele forme care au circulat la noi, foarte multe ramase ca nume de familie si putine ca prenume, sint fie imprumuturi de la popoarele slave vecine, fie creatii romanesti: Atanasie, Tanasie, Atanase, Tanase (frecvent), Tanas, Nasu(l), Tanasica, Tasica, Sica, Tase, Tanasache, Sache, Tanasuica, Tanasuca, Tanacu si probabil Nacu (poate avea si alta provenienta), Antanasie, Aftanasie, Atanasie si fem. Afanasia, Tanasia, Nasia etc. Folosirea frecventa in trecut a avut drept urmare banalizarea numelui, parintii evitind astazi sa-1 mai impuna copiilor, fenomen la care au contribuit, cu siguranta, si cunoscutele expresii „a umbla teleleu Tanase" (la origine, teleleu este tot un nume personal de origine greceasca) si „de lemn Tanase", prima insemnind „haimana, vagabond", iar a doua „insensibil". # Fr. Athanase, germ. Athanasius, it. Atanasio, Atanasia, magh. Atanaz, Atanazia, bg. (A) ta nas, (A) t au asia, rus. Afanasii, Afanasia.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Atena : Prenume feminin modern nu prea frcvent, intrat la noi pe cale culta in epoca contemporana, Atena reproduce un vechi si celebru nume grecesc, Athene sau Athena, ... :

          Augustin : Actualele prenume Augustin si Augustina, destul de frecvente in epoca noastra, reproduc numele pers. lat. Augustinus, Augustina, dupa cum usor se poate banui, ...