Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Aspasia
 

   Har astazi, prenumele feminin Aspasia reproduce un vechi si tot atit de celebru nume gr. Aspasia, purtat in sec. 5 i.e.n. de catre sotia lui Pericle, renumita in lumea elenica prin frumusetea, inteligenta si cultura sa. Aspasios (grecii foloseau si numele masculin) si Aspasia' aveau semnificatie clara intrucit corespundeau adj. aspasios, aspasia Ąplacut (a), dorit(a)". Folosite si de romani sub formele Aspasius (nume de sclavi, apoi cognomen), Aspasia, vechile nume grecesti sint folosite si de catre crestini, dar nu devin calendaristice. Reluat mai tirziu in Bizant si in apusul Europei, odata cu moda numelor clasice, Aspasia ajunge si la noi nu de multa vreme, tot pe cale culta (pentru atestarile ceva mai vechi, poate fi luata in consideratie si influenta neogreceasca). Rar si in celelalte tari europene, numele grec are aceeasi forma ca in romana (cu exceptia magh. Aszpazia).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Atanasie : Prenume mult mai frecvent in secolele trecute decit in epoca contemporana, Atanasie, fem. Atanasia, reproduce gr. Athanasios, formatie tirzie apartinind perioadei ... :

          Atena : Prenume feminin modern nu prea frcvent, intrat la noi pe cale culta in epoca contemporana, Atena reproduce un vechi si celebru nume grecesc, Athene sau Athena, ...