Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Arsenie
 

   Prenume putin folosit astazi (mai frecvent pare fem. Arsenia), Arsenie reproduce un nume pers. gr. Arsenios, formatie tirzie si rara in sursele grecesti, redat in latina prin Arsenius (numai in epoca crestina). Numele grecesc avea semnificatie clara intrucit are la baza adj. arsenios, dintr-un mai vechi arsenikos „barbatesc, viril" (acesta din urma provine din arrenikos, format de la drren „barbatesc"). in unele lucrari de specialitate numele pers. este derivat din gr. arsenikon „arsenic, sulfura naturala de arseniu", cuvint cu care nu are nici o legatura etimologica, intr-adevar gr. arsenikon denumeste orpimentul, dar, ca in multe alte cazuri, nu este vorba decit de o falsa etimologie, pentru ca numele substantei minerale si a elementului chimic este de origine orientala si provine din arabul al-zernikh, format din articolul hotarit al- (acesta apare si in alte cuvinte de aceeasi origine: alcool, alcov, algebra, alcalin etc.) si zer-nikh (in persana zarmi, zirnikh), de la zar „aur". Acceptat de onomastica crestina, Arsenios se raspindeste in Europa; la popoarele slave apare inca din sec. 13 (la sirbi si croati). Arsenie ajunge si la romani (in Moldova, un egumen al manastirii Putna din vremea lui Stefan cel Mare). Alaturi de formele de baza la noi au circulat si Arsu, Arsa, Arsin, Arsinca, Arsan, bine atestate in toponimie; privitor la numele de asezari sau locuri Arsi,. Arseni, Arsanca, Arsinesti nu s-a stabilit nici o legatura cu adj. ars sau cu top. Arsura, Arsita etc. # Fr. Arsene, it. Arsenio, germ. Arsen, magh,. Arzen, bg., rus. Arseni(i), Arsenia, ucr. Arsen etc. # Tema gr. Ars-a dat nastere unor numeroase derivate intilnite frecvent ca nume de personaje in literatura pastorala renascentista: Arseos, Arsindo, Arselios,. Arsinos (s-a ajuns si la o forma feminina Arsilena, in totala contradictie cu semnificatia „barbatesc, viril"). ? in epoca contemporana, un foarte cunoscut personaj literar este Arsene Lupin, eroul romanelor politiste ale scriitorului belgian Maurice Leblanc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Artemie : Prenumele Artemie si Artemia (ceva mai frecvent decit masculinul) reproduc numele pers. gr. Artemios si Artemia, atestate numai in epoca greco-romana si preluate ... :

          Artur : Prenume masculin modern, intrat in romana pe cale culta din a doua jumatate a secolului trecut, Artur reproduce un vechi nume breton Arthur sau Artus, in general ...