Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Aritina
 

   Prenumele feminin Aritina (Haritina), desi calendaristic, nu este prea vechi in onomastica noastra, aparitia lui semnalindu-se in perioada influentei neogrecesti in tarile Romane. Originalul grecesc Haritine (in surse mai vechi apare forma Haritin) are la baza substantivul hdris, gen. haritos „gratie" (in mitologia greaca charitele — la romani, gratiile erau zeitele frumusetii si gingasiei si o insoteau pe -» Afrodita; in epoca crestina substantivul grecesc era folosit pentru a desemna „harul sau gratia divina"), fiind deci identic, ca semnificatie, cu prenumele actuale Gratia si Gratiela. Din aceeasi familie fac parte si prenumele mase. Aritdn (astazi mai mult nume de familie), din gr. Hariton sau numele de fam. Haret. 0 Bg. (H)ariton, (H)arit, fem. (H)ariti, rus. Haritina, Hariton, Harit etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Armand : Prenume masculin aparut in onomastica noastra din a doua jumatate a secolului trecut, putin frecvent astazi, Armand este un imprumut cult din apusul Europei. Specialistii ... :

          Arsenie : Prenume putin folosit astazi (mai frecvent pare fem. Arsenia), Arsenie reproduce un nume pers. gr. Arsenios, formatie tirzie si rara in sursele grecesti, redat ...