Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Aristide
 

   Actualul prenume mase. Aristide reproduce un foarte vechi nume pers. gr. Aristeides, primul purtator cunoscut fiind un renumit om politic, c. 540—467 i.e.n., conducatorul gruparii oligarhice din Atena si adversarul lui -> Temistocle (in operele istoricilor Herodot si Tucidide). La origine Aristeides era un patronimic (nume care indica descendenta pe linie paterna) format cu ajutorul sui.-ides- (corespunzator rom. -eseu) de la num. pers. Aristeys; dupa cum probeaza insa izvoarele clasice grecesti, numele isi pierduse multa vreme valoarea patronimica si era folosit cu valoare independenta. in ceea ce priveste originea si semnificatia lui Ariste'ys (cunoscut din mitologia greaca ca fiu al lui Apolo si al nimfei Cirene) lucrurile sint clare, intrucit numele personal are la baza adj. dristos „cel mai bun" (de aici si aristocratie, la vechii greci, cu sensul „puterea sau conducerea celor mai buni"), frecvent ca prim element de compunere in antroponimie: Aristagoras (+ agora „adunare publica"), Aristarkhos (+ arkhos „conducator"; — Aristarh din Samos, cunoscut astronom din sec. 4 — 3 i.e.n. sau Aristarh din Samotrace, mare critic si filolog alexandrin din sec. 2 e.n.), Aristophanes (+ phainomai „a apare"; Aristofan, poet comic al Greciei antice), Aristoteles (+ telos „tel, scop"; Aristotel, mare ginditor al antichitatii) etc. Aristide, spre deosebire de alte nume vechi grecesti, nu a fost consacrat de onomastica crestina, dar a avut sansa de a fi reluat pe cale culta in apusul Europei in epoca Renasterii, cind au inceput sa fie „la moda" numele clasice grecesti si romane (acelasi fenomen s-a produs si in Bizant cu citeva secole mai devreme). Destul de rar si relativ mai nou la romani, Aristide ar putea fi considerat de influenta neogreceasca, alaturi de alte nume inrudite dintre care amintim pe Aristia. Tot din secolul trecut apare si fem. Aristita. 9 It. Aristide (pronuntat gresit cu accentul pe primul -i-), magh. Arisztid, bg., rus. Aristide etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Aritina : Prenumele feminin Aritina (Haritina), desi calendaristic, nu este prea vechi in onomastica noastra, aparitia lui semnalindu-se in perioada influentei neogrecesti ... :

          Armand : Prenume masculin aparut in onomastica noastra din a doua jumatate a secolului trecut, putin frecvent astazi, Armand este un imprumut cult din apusul Europei. Specialistii ...