Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ariadna
 

   Prenume feminine moderne, rar folosite la noi, Ariadna sau Ariana reproduc numele pers. gr. Ariadne, atestat la Hesiod, Homer etc. Cunoscut personaj al mitologiei grecesti, Ariadna este fiica lui Minos, regele semi-legendar al Cretei si a Pasifaei. indragostita de Teseu, care cu ajutorul „firului Ariadnei" reuseste sa iasa din Labirint dupa uciderea Minotaurului, dar parasita de acesta in insula Naxos, Ariadna devine sotia lui Dionysos. inca din antichitate numele era considerat ca un derivat — cu prefixul de intarire ari- („prea, foarte") de la adj. agnos „pur, sacru, sfint" (tot de aici si prenumele Agnes), corespunzator, in Creta, lui adnos. Desi varianta Ariagne apare pe citeva vase grecesti, vechea interpretare are putine sanse de a fi sigura, numele fiind probabil preelenic. in onomastica contemporana, Ariadna nu mai are, cel putin la noi, nici o legatura cu calendarul, numele fiind luat direct din mitologie sau din diferite creatii artistice inspirate de legenda eroinei cretane. # It. Arianna, magh. Ariadne, Arianna, bg., rus. Ariadna etc. ? Legenda Ariadnei a fost reluata in Metamorfoze de Ovidiu si a inspirat operele Ariadna la Naxos de C. Monteverdi si Ariadna la Naxos de R. Strauss; din domeniul artelor plastice amintim cunoscutul tablou Bachus si Ariadna de Tizian.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Aristide : Actualul prenume mase. Aristide reproduce un foarte vechi nume pers. gr. Aristeides, primul purtator cunoscut fiind un renumit om politic, c. 540—467 i.e.n., conducatorul ... :

          Aritina : Prenumele feminin Aritina (Haritina), desi calendaristic, nu este prea vechi in onomastica noastra, aparitia lui semnalindu-se in perioada influentei neogrecesti ...