Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Arghir
 

   Prenumele Arghir si fem. Arghira, astazi mult mai rare decit in secolele trecute, reproduc numele pers. gr. Argyros sau Argyrios, necunoscute in epoca clasica (o singura atestare Argyra ca nume de nimfa; restul formelor, destul de numeroase apar numai cu valoare toponimica). Create pe baza subst. gr. argyros, cuvint de origine indo-europeana (-» Argentina), din aceeasi familie cu lat. argentum si rom. argint, numele grecesti sint deci formatii proprii onomasticii crestine, dar aparitia lor in calendare este tirzie (sec. 18 — 19). Prin intermediul popoarelor slave vecine, numele grecesti apar la noi inca din sec. 16 sub formele Ghira, Ghirea, Ghirca, si apoi Ghiruta, Arghirie, Arhirie, Arghira, Arhira etc. Un nume foarte apropiat ca forma, dar fara nici o legatura cu Arghir este Archirie, pus in circulatie la noi in sec. 17, de catre romanul popular Archirie si Anadan (de origine asiriana, creat in sec. 6 i.e.n., romanul cu un pronuntat caracter moral-didactic a fost tradus in romaneste in sec. 17 si tiparit de Anton Pann in 1850). Pus in legatura cu numele pers. asirian Ahikar, Archirie pare sa fi avut semnificatia „frate drag". # Bg. Arghir, Arghira, Ghiro, Ghirca, rus. Arghirii.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Arhip : Prenume masculin foarte rar astazi, Arhip reproduce un vechi nume pers. gr. Archippos, atestat frecvent inca din vremea lui Tucidide. Ca majoritatea numelor vechi ... :

          Ariadna : Prenume feminine moderne, rar folosite la noi, Ariadna sau Ariana reproduc numele pers. gr. Ariadne, atestat la Hesiod, Homer etc. Cunoscut personaj al mitologiei ...