Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Arcadie
 

   Prenumele mase Arcadie reproduce numele pers. gr. Arkadios, atestat destul de tirziu in izvoarele grecesti (apare in opera istoricului Plutarh). Folosit initial ca supranume pentru a arata originea locala a purtatorului, Arkadios s'i-a pastrat probabil pina si astazi semnificatia, chiar si pentru cei care nu cunosc limba greaca, intrucit adj. arkadios inseamna „arcadian, locuitor din Arcadia". Nume al unui tinut muntos din Peloponez (sau peninsula Moreea), Arcadia a devenit extrem de cunoscut din epoca Renasterii cind a inceput sa denumeasca un imaginar tinut ideal, simbol al fericirii vietii pastorale. Dar pe cit este numele de cunoscut pe atit este si dificil de explicat din punct de vedere etimologic. Ca forma, gr. arkadia este un adjectiv feminin (corespunzator lui arkadios) derivat de la Arkas, numele unui cunoscut personaj mitologic fiul lui Zeus si al nimfei Callisto (dupa alte legende, fiul sau fratele lui Pan) care ar fi domnit in Peloponez si de la care ar proveni numele Arcadiei. Dar, cum insusi Ovidiu care ne povesteste aceasta legenda se indoieste de descendenta arcadienilor din miticul Arkas („Se povesteste ca Arcazii, 'nainte de Joe, pamintul / il stapineau; neamul lor e decit luna mai vechi"), numele Arcadiei ramine obscur din punct de vedere etimologic (nu trebuie sa uitam ca in Moreea numarul toponimelor preelenice este destul de mare). Sub forma Arcadius numele grecesc este atestat si in inscriptiile latine, cu functie de cognomen si mai ales agnomen (nume adaugat celorlalte nume ale persoanei in timpul vietii si precedat de qui (quae) et, sive etc. tipul de denominatie cu agnomen apare si la noi, de ex. Gheorghe Vasilescu zis Braileanu. Patruns in onomastica crestina si raspindit prin biserica si calendar, numele este ceva mai frecvent in rasaritul Europei, mai ales la rusi. Numarul foarte redus al atestarilor mai vechi probeaza ca Arcadie nu a fost popular la romani; desi este calendaristic, prezenta lui in onomastica noastra contemporana se explica prin influenta rusa moderna, pe cale culta, # Bg., rus., ucr., ser. Arkadii, magh. Arcad, arkos, it., sp., Arcadio. O Flavius Arcadius, fiul lui Theodosiu, primul imparat al Imperiului roman de rasarit. ? Arcadia, roman pastoral (1504) de Jacopo Sannazaro, cu mare influenta asupra dezvoltarii literaturii pastorale europene; La Arcadia, piesa de Lope de Vega.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Areta : Prenumele feminin Ar^ta, putin frecvent la noi, reproduce numele pers. gr. Arete, corespunzator subst. arete „virtute" (intilnit si ca element de compunere in ... :

          Argentina : Prenume feminin modern, rar in onomastica contemporana, Argentina este un imprumut recent din Occident. Dupa cum usor se poate banui, Argentina are la baza subst. ...