Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Arabela
 

   Prenume feminin modern, rar folosit in onomastica contemporana, Arabela este un imprumut recent din Occident, unde are o frecventa destul de mare. Este considerat fie un derivat diminutival cu sufixul -ella de la * Araba, femininul pentru arab, fie o modificare a lui Annabella, compus din prenumele Anna si Bella. Cum ambele solutii par nesatisfacatoare, o alta cale de rezolvare a originii acestui nume o ofera onomastica literara, cunoscut fiind personajul Arabella din romanele lui Ch. Dickens. Deosebit de infloritoare in epoca romanului pastoral renascentist, inspirindu-se din pastoralele lui Teocrit, Vergiliu, Longus si Heliodorus, aceasta literatura se remarca si printr-o surprinzatoare capacitate de inventie in ceea ce priveste numele personajelor, total deosebite de cele care circulau in epoca. De la cuvinte proprii sau comune, din greaca si latina, prin derivare sau compunere dupa modele clasice, scriitorii spanioli, portughezi, italieni au creat si lansat un numar impresionant de nume personale, simboluri ale idealurilor exprimate in operele lor. Preamarirea naturii si a vietii pastorale isi gasea astfel o sustinere directa si prin seria de nume din domeniul botanicii: alaturi de Florisia, Floristo, Floridora, Florisbella (din lat. flos, floris „floare" sau numele zeitei Flora), Fraxineo (din lat. fraxinus „frasin"), Herbella, Herbanio (din herba „iarba"), Rosela, Rosinda, Rosaura (din rosa „trandafir") etc, apar si Arbelo, Arbella (compuse din temele lat. arbor „arbore" si bel — „frumos"). Cum multe dintre aceste nume de personaje au fost folosite si de catre scriitorii secolelor urmatoare, nu este exclus ca Arabella lui Ch. Dickens sa fie un ecou literar al mai vechiului Arbella (in acest moment poate interveni apropierea numelui personal de cuvintul arab, tocmai datorita constiintei provenientei spaniole a lui Arbella).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Arcadie : Prenumele mase Arcadie reproduce numele pers. gr. Arkadios, atestat destul de tirziu in izvoarele grecesti (apare in opera istoricului Plutarh). Folosit initial ... :

          Areta : Prenumele feminin Ar^ta, putin frecvent la noi, reproduce numele pers. gr. Arete, corespunzator subst. arete „virtute" (intilnit si ca element de compunere in ...