Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Antioh
 

   Nume la moda acum citeva secole si extrem de rar astazi, Antioh reproduce un vechi nume pers. gr. Antiohos. Atestat inca din opera lui Xenofon, Antiohos este cunoscut mai ales din istoria dinastiei Seleucizilor (conducatoare a unui mare stat elenistic oriental, fondat de unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, Seleucos Nikator), care cuprinde nu mai putin de 13 suverani cu acest nume. (Antiohizii se considerau urmasi ai eroului mitic Herakles Hercules, primul Antiohos fiind considerat fiul acestuia). La fel de cunoscut este si toponimul gr. Antioheia, nume a 18 orase antice, cel mai cunoscut la noi fiind Antiohia din Siria (astazi Antakya in Turcia), fondat in anul 300 i.e.n. de Seleucos Nikator, capitala a Regatului seleucid si mare centru mestesugaresc, comercial si cultural. in ceea ce priveste originea si semnificatia numelui gr. Antiohos, este de remarcat incercarea de a-1 apropia de vb. anteho a se impotrivi, a se opune" (probabil, la origine, numele era un compus din anti- in locul", element de compunere cu acelasi sens si in romana si e'cho, a avea, a tine"). Folosit in trecut mai ales de slavii rasariteni (numele este considerat azi in onomastica rusa vechi si rar) Antioh, Antiohi, Antohi, Antonie, erau obisnuite in Moldova sec. 15 si chiar la moda" catre finele sec. 17. O Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir, diplomat si scriitor.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Anton : Prenumele mase. Antdn, raspindit si frecvent la toate popoarele europene, vechi si popular la romani, are o situatie cu totul deosebita fata de celelalte nume ... :

          Apolo : Prenumele Apdlo (Apdllon) fem. Apoldnia, Apolodor si Apolinarie, extrem de rare la noi (desi sint calendaristice) reproduc numele pers. gr. Apollonios, Apollonia, ...