Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Antim
 

   Antim (aproape iesit din uz ca prenume) si fem. Antimia reproduc numele pers. gr. Anthemios (forma tirzie Anthimos), Anthemia. Daca forma de masculin apare tirziu in izvoarele grecesti, mult mai vechi sint fem. Anthemia (apare in vechi inscriptii), Antheia (cunoscut ca supranume sau epitet al Afroditei, Herei, iar ca nume fem. inca din epoca lui Xenofon), mase Anthemion (numele unui troian din Iliada). Toate aceste nume au la baza subst. dnthos „floare" sau vb. antho „a inflori" (in sens figurat, „a prospera"), familie din care fac parte si citeva neologisme romanesti ca antera „sac cu polen situat la partea superioara a staminelor unei flori" sau cunoscutul antologie, colectie de „flori" literare (compus din dnthos si logos „vorbire"). Devenit nume crestin si calendaristic, Anthimos este preluat de slavi (apare la 1484, in pomelnicul de la Horodiste sub forma Anfima), prin intermediul carora ajunge si la noi. in documentele tarii Romanesti, pina la 1500, apare un singur Antim, mitropolit intre 1381 — 1402, probabil acelasi cu JDaniil Critopulos, dintr-un document indoielnic din anul 1369. incepind din sec. 16 apar si formele Antimie, Anfimii si mult mai frecvent fem. Antuma, folosit sporadic si astazi. % Bg. Antim, Antin, Antina, rus., ucr. Aniim(ii), Anfima. O Antim Ivireanul, mitropolit al tarii Romanesti in timpul lui Constantin Brincoveanu, cunoscut pentru activitatea de tiparire a unor carti de cult sau didactico-morale si autor al Didahiilor.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Antioh : Nume la moda acum citeva secole si extrem de rar astazi, Antioh reproduce un vechi nume pers. gr. Antiohos. Atestat inca din opera lui Xenofon, Antiohos este cunoscut ... :

          Anton : Prenumele mase. Antdn, raspindit si frecvent la toate popoarele europene, vechi si popular la romani, are o situatie cu totul deosebita fata de celelalte nume ...