Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Anatol
 

   Prenume exclusiv masculin, Anatol, reproduce num. pers. gr. Anatolios, latinizat Anatolius, un derivat adjectival din anatole „rasarit, orient". Atestat destul de tirziu si rar, Anatolios era deci la origine un supranume care indica provenienta locala a purtatorului (aceeasi semnificatie o are si numele geografic Anatolia, veche denumire pentru Asia Mica, apoi pentru partea asiatica a Turciei; de aici, cuv. rom. anadoleni „turci asiatici", nadol „crud, fara suflet", nadoleana in „puica nadoleana" etc). Preluat de onomastica crestina si devenit calendaristic, Anatol se raspindeste in Europa. Cele citeva forme si derivate atestate in documentele noastre incepind din sec. 16 n-au probabil legatura cu numele calendaristic, intrucit pare necunoscut la noi cultul unui fost episcop din Siria in sec. 3; Nadolu (si nume de familie), Dolu etc. sint legate de turc. Anadol si cuv. anadolean „rasaritean". Prenumele actual Anatol (cu hipoc. Tolea, Tolita) este de influenta straina recenta. % Fr. Anatole, germ. Anatolius, it., sp. Anatolio, magh. Anatol, bg., rus. Anatolii, — fem.. Anatolia. O Romancierul francez Anatole France.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Andreea-Andrei : Raspindit si frecvent, de veche traditie la romani, Andreea, Andrei reproduce numele pers. gr. Andreas, bine atestat in epoca greco-romana. in mod obisnuit explicat ... :

          Andronic : Aproape iesit astazi din uz ca prenume (dar cunoscut ca nume de familie), Andronic reproduce num. pers. gr. Andronikos, vechi si destul de frecvent in onomastica ...