Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Anastasie
 

   Nume frecvente altadata, astazi pe cale de a iesi din uz, Anastasie si Anastasia reproduc num. pers. gr. Anastasios, Anastasia sau Anastasie, des folosite de catre crestinii de limba greaca in cursul primelor secole ale erei noastre. Redate in latina prin Anastasius si Anastasia (frecvente in inscriptiile crestine din Roma), numele grecesti sint create pe baza unui termen tehnic ecleziastic, anastasis, folosit si in epoca precrestina cu sensul „inviere din moarte", dar consacrat de biserica pentru a desemna „invierea lui Hristos". Substantivul grecesc are la baza verbul anasta-anistanaif „a se ridica, a se scula" si este format din and- „sus" si *-sta-, radical indo-european, reprezentat in aproape toate limbile din aceasta familie (lat. stare si rom. a sta, gr. histdnai, v. sl. stati, sanscr. stha- etc). Cu referire directa la una dintre cele mai mari sarbatori crestine, Anastasie a devenit repede un nume frecvent si raspindit (diferite calendare inregistreaza un numar destul de mare de martiri si sfinti cu acest nume). Patrunse in onomastica slava (in Polonia forma feminina apare inca din sec. 12, in Ucraina dupa cum reiese din pomelnicul de la Horodiste, din 1484, este unul dintre numele de botez feminine foarte frecvente), Anastasie si Anastasia ajung si la romani, fiind atestate la sfirsitul sec. 14 (Anastasia, mama lui Alexandru cel Bun). Numarul mare de forme si derivate, imprumutate sau create pe teren romanesc, probeaza raspindirea si frecventa numelor in secolele trecute: Nastasia (frecvent), Nasta, Naste (a), Tasia, Tasea, Siia, Nastasica, Sica, Nastasita, Sita, Nastina, Nastuta, Anastase, Nastase (frecvent, astazi si nume de familie), Stasii, Stase, Tasie, Tase, Anastascu, Stascu, Tascu, Naste, Nastu, Nastac, Taciu, Siia ele. # Fr. Anastase, germ. Anastasius, Anastasia, it. Anastasio, Anastasia, magh. Anasztaz, Anasztazia, bg. Anastas, Anastasia, rus. Anastasii, Anastasia etc. O Anastasios /, imparat al Imperiului roman de rasarit (491 — 518) care a intarit cetatile din Dobrogea. Anatasie Simu, fondatorul unui cunoscut muzeu bucurestean etc. ? Domnisoara Nastasia de G. M. Zamfirescu, Nastasia Filipovna din Idiotul de F.'M. Dostoievski etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Anatol : Prenume exclusiv masculin, Anatol, reproduce num. pers. gr. Anatolios, latinizat Anatolius, un derivat adjectival din anatole „rasarit, orient". Atestat destul ... :

          Andreea-Andrei : Raspindit si frecvent, de veche traditie la romani, Andreea, Andrei reproduce numele pers. gr. Andreas, bine atestat in epoca greco-romana. in mod obisnuit explicat ...