Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Aminta
 

   Prenume feminin modern, dar nu prea frecvent la noi, Aminta este un imprumut recent din onomastica apuseana, unde a fost pus in circulatie de cunoscuta drama pastorala cu acelasi nume a lui Torquato Tasso, aparuta in 1573. Pornind de la faptul ca sursa numelor in literatura pastorala renascentista este, aproape exclusiv, lumea si mai ales mitologia greco-romana, putem considera ca Aminta lui Tasso reproduce vechiul nume etrusc Aminth, corespondentul lui Amor din mitologia romanilor (mai mult chiar, cum verbul lat. amo a iubi" nu are paralele in nici una dintre limbile indo-europene, a fost emisa ipoteza ca este tot de origine etrusca). Raspindit in Europa prin literatura, Aminta a inceput sa fie folosit ca prenume dar nu masculin cum ne-am fi asteptat, ci feminin, hotaritoare fiind desigur terminatia -a.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ana : Unul dintre cele mai raspindite si frecvente prenume feminine, Ana reproduce un vechi nume personal ebr. Hannah, purtat de mai multe personaje biblice. Specialistii ... :

          Anastasie : Nume frecvente altadata, astazi pe cale de a iesi din uz, Anastasie si Anastasia reproduc num. pers. gr. Anastasios, Anastasia sau Anastasie, des folosite de catre ...