Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ambrozie
 

   Rare in onomastica noastra contemporana, Ambrozie si Ambrozia reproduc num. pers. gr. Ambrosios, Ambrosia, putin frecvente si tirzii, dar cu semnificatie clara datorita corespondentei cu adj. ambrosios „nemuritor" (neologismul rom. ambrozie, „hrana aromata a zeilor, despre care se credea ca da nemurire si tinerete vesnica" face parte din aceeasi familie, fiind, la origine, o forma substantivata a adjectivului ambrosia, un fel de elixir al vietii sau „apa vie" din basmele noastre). Cuvint de origine indo-europeana, ambrosios provine din dmbrotos, format din prefixul negativ -a- si din -mbrotos, *mrtos „muritor" (din aceeasi familie cu lat. mors, mortis si rom. moarte, vechiul indian mrtah „mort" si martah „om muritor", rus. smerii „moarte"). Datorita semnificatiei „nemuritor, divin, dumnezeiesc", Ambrosios este preluat de onomastica crestina si devenind calendaristic se raspindeste in Europa (mai ales in tarile occidentale, unde este raspindit cultul unui fost episcop de Milano din sec. 4, Ambrosius). Din greaca numele ajunge si la popoarele slave vecine (la 1484 apare, in pomelnicul de la Horodiste, forma Amvrosiia, care reproduce pronuntia din greaca moderna) si de la acestia la romani. Cum insa forma Ambrosie este foarte putin frecventa, mult mai puternica a fost de astadata influenta latino-catolica, manifestata in Transilvania si Moldova, unde apar dupa anul 1600 formele Ambrosie, Ambrosiea, Ambrosie, Ambroze, Brosu etc. O forma mult mai cunoscuta astazi, ca nume de familie, este Ambrus, preluat de la populatia maghiara. % Fr. Ambrois, Ambroise, germ. Ambrosius, it. Ambrogio, Ambrogina, magh. Ambrus, Ambrozia, pol. Ambrozy, rus. Amvrtfsii, Ambrosii etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Amedeia : imprumut recent din onomastica occidentala, foarte putin frecvent, Amedeia (mase. Amedeu pare nefolosit) reproduce o forma latina tirzie Amadea, corespunzatoare ... :

          Aminta : Prenume feminin modern, dar nu prea frecvent la noi, Aminta este un imprumut recent din onomastica apuseana, unde a fost pus in circulatie de cunoscuta drama pastorala ...