Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Amalia
 

   Prenume feminin apartinind onomasticii noastre moderne, imprumutat din Occident, Amalia este la origine o forma scurtata dintr-un vechi nume pers. germanic Amalaberga. Atestat inca din sec. 6 la ostrogoti, numele era purtat de o fiica a Amalafridei si nepoata a regelui Teodoric cel Mare (475—526), intemeietor al puternicului stat ostrogot din Italia cu capitala la Ravenna. Ga majoritatea numelor germanice, Amalaberga este un compus din amal- (prezent si in alte compuse: Amalberht, Amalric etc.) si -berga. in istoria gotilor este cunoscuta o intreaga dinastie regala a Amalilor (in latina, forma de singular era Amala sau Amalus), de la un nume personal ¦Amalos, corespunzator cuvintului gotic neatestat *amals „valoros, neobosit" (germ. emsig „harnic"). Al doilea element provine din cuvintul gotic bairgan (vechi germ. de sus bergan) „a apara", sensul compusului putind fi „aparator al Amalilor". in apusul Europei, Amalaberga sau Amalia este un nume calendaristic, pastrind amintirea a doua sfinte care au trait in sec. 7 si 8. Existenta unor forme cu -e- in loc de -a- (rom. Amelia) complica lucrurile. in diferite izvoare apusene apar, dupa sec. 5, mase. Amelius si fem. Amelia, Hemelia (probabil acelasi nume in toponimele galo-romane Amilliacum, Amilhac). Chiar mai devreme, incepind din anul 338, Amelius apare in inscriptiile latine crestine. Cum la aceasta data nu poate fi vorba de un nume germanic la Roma, originea lui trebuie sa fie alta. Si intr-adevar, in lucrarile filozofului grec Porphyrios (233 — 305) sau in Lexiconul lui Suidas apare Amelios Gentilianos, numele unui profesor al filozofului mistic grec Plotin (204—270), reprezentantul cel mai de seama al neoplatonismului si conducatorul unei scoli proprii la Roma. Este posibil deci ca numele de origine greceasca (Amelios inseamna „fara griji") sa se fi confundat cu germ. Amalia, rezultatul fiind, in anumite regiuni din apusul Europei, Amelia. # Fr. Amelie (cu derivatul Ameline), it. Amalia, Amelia (derivatele Ame-lina, Amelita), sp., port. Amalia, Amelia, Amelita, rus. Amalia. ? Amelie din Rene de Chateaubriand.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ambrozie : Rare in onomastica noastra contemporana, Ambrozie si Ambrozia reproduc num. pers. gr. Ambrosios, Ambrosia, putin frecvente si tirzii, dar cu semnificatie clara ... :

          Amedeia : imprumut recent din onomastica occidentala, foarte putin frecvent, Amedeia (mase. Amedeu pare nefolosit) reproduce o forma latina tirzie Amadea, corespunzatoare ...