Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Alba
 

   parul de culoare foarte deschisa; ba, mai mult, porecla poate fi data, ironic, acelor indivizi cu tenul sau parul de culoare inchisa; cuvinte cu semnificatie identica sint astazi frecvente ca nume de familie la foarte multe popoare. Ceea ce ni se pare mult mai interesant este aparitia numelor Alba si, mai rar Albul, cu valoare de prenume sau, in alti termeni, nume de botez. Dupa cum se stie, in secolele trecute biserica limita cu destula strictete inventarul numelor de botez, fiind admise in principiu doar cele calendaristice. Pe de alta parte, nici parintii nu doreau sa se puna rau cu biserica sau cu sfintii despre care se credea ca pot oferi o anumita protectie oamenilor. Totusi, analiza vechilor noastre nume de botez scoate in evidenta faptul ca erau admise si folosite si citeva nume necalendaristice, dar de veche traditie la romani. Deci folosirea lui Alba, Albul sau Albin ca nume de botez probeaza, indirect, vechimea lor in onomastica noastra si nu ne hazardam daca afirmam ca astfel de nume circulau probabil la populatia romanizata din Dacia, inaintea contactului cu slavii. in anumite situatii, mai ales pentru nume ca Albin sau Albina, nu trebuie exclusa nici o posibila influenta catolica, intrucit la catolici acestea sint vechi nume calendaristice (it. Albino, Albina, fr. Albin sau Aubin, germ. Albunus, Albin, Albine, magh. Albin, Albina etc.) care reproduc un vechi cognomen lat. Albinus. Un ultim argument in favoarea vechimii numelor in discutie este prezenta lor in folclorul nostru: Alba apare in doine („Albo, Albo de la munte/Ce-ai pus fesciorul pe frunte / Ca ti-au iesit vorbe multe...") iar Albul-imparat, in basme (opozitia permanenta cu Negru-imparat, deci intre geniul bun si cel rau are indepartate ecouri in mitologia greaca si latina). Pentru onomastica contemporana, Alba poate fi si un imprumut recent, pe cale culta, din apus (mai ales din onomastica literara spaniola). ? Dona Alba este numele unui cunoscut roman de Gib Mihaescu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Alexandru-Alexandra : Prenume larg raspindite in Europa, si in afara granitelor ei, frecvente si cu o indelungata traditie, Alexandru si Alexandra reproduc vechile nume pers. gr. Aleksandros ... :

          Alexe : inca dintr-o epoca foarte veche, grecii foloseau numele personale Alexas (atestat la Plutarh), Alexias (atestat la Xenofon, Teofrast), Alexis (la Aris-totel), ...