Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Agnes
 

   Prenume feminin rar folosit la noi, dar raspindit si frecvent mai ales in onomastica apuseana, Agnes reproduce un vechi nume fem. gr. (H)agnes. Daca prezenta sa la Pausanias, Descrierea Eladei, nu ne poate oferi indicatii asupra vechimii acestui nume, atestarea frecventa a corespondentului mase. Hagnon inca de la Tucidide sau existenta unor compuse (Hagno-doros, Hagnokles etc.) ne asigura ca aceste nume se foloseau in Grecia dintr-o epoca foarte veche. Izvoarele latine atesta si ele existenta sporadica a numelui, fie cu valoare de cognomen, fie purtat de servi si liberti (Hagne apare si la Horatiu, dovedind preferinta poetilor romani pentru numele fem. grecesti). Format de la adj. [hjagnos, [h]agne\ [hjagnon „pur, curat, cast" si mai tirziu chiar „sfint",[H]agne, redat in latina si prin Ag-n6s, patrunde cu usurinta in onomastica crestina din primele secole ale erei noastre (in apus, mentionat inca din jurul anului 455, s-a bucurat de o mare popularitate cultul unei fecioare din Roma, martira in timpul lui Diocletian). Atestat sub diverse forme, incepind din sec. 4, Agnes se ras-pindeste rapid in tarile apusene, probabil si datorita apropierii, prin etimologie populara, de agnus, „miel", a carui valoare simbolica este recunoscuta in religia crestina. La romani, Agnes, (pronuntat anes), uneori Agnesa (afiesa) este un imprumut recent din apus, numele fiind simtit ca strain si pretentios. Sint folosite la noi insa si doua forme mai vechi, de origine neogreceasca, mult mai bine adaptate limbii romane: Aneza si Anezina. • Engl. Agnes, fr. Agnes, germ. Agnes, it. Agnese, sp., port. In§s, magh. agnes, rus. Agnesa, pol. Jagna, Jagnieszka etc. O Ines de Castro (iubita infantelui Don Pedro de Portugal si ucisa din ordinul regelui Alfons al IV-lea), devenita eroina unei tragedii de Antonio de Ferreira, este unul dintre cele mai cunoscute personaje feminine din literatura portugheza.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Agripina : Prenumele feminin Agripina, binecunoscut la noi din istoria romanilor, reproduce num. pers. lat. Agrippina (corespondentul mase. Agrippinus). Frecvente in epoca ... :

          Alba : parul de culoare foarte deschisa; ba, mai mult, porecla poate fi data, ironic, acelor indivizi cu tenul sau parul de culoare inchisa; cuvinte cu semnificatie identica ...