Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Agapia
 

   Izvoarele grecesti atesta in epoca crestina numele pers. Agape, Agapios, Agapetos, Agapenia etc, cu semnificatie clara pentru greci care le puneau foarte usor in legatura cu subst. agape sau adj. agapetos. Semnificatia si mai ales evolutia semantica a gr. agape este interesanta nu numai din punctul de vedere al onomasticii, ci si din cel al vocabularului comun, intrucit subst. gr. apare si in romana sub forma neologismului agapa „masa prieteneasca, banchet, petrecere". insemnind initial „dragoste", agape desemneaza in N. T. sentimentul de „dragoste crestina fata de aproapele tau" (de aici, „mila, caritate"). Catre sfirsitul sec. 2 e.n. gr. agape este atestat cu un nou sens: banchet fratesc cu scopuri liturgice, care explica actualul agapa. Pornindu-se de la semnificatia pur crestina a lui agape si agapetos, numele personale amintite devin cu usurinta favorite in rindul credinciosilor din primele secole ale erei noastre. Foarte frecvente in inscriptiile de la Roma, Agape, Agapius, Agapetus, Agapitus sint printre cele mai importante nume „crestine"; patrunse in onomasticonul sacru,prin cultul unor martiri si martire, ele se raspindesc in toata Europa. Prin intermediar slav (Agapit este atestat in pomelnicul de la Horodiste din 1484) fem. Agapia si mase Agapie (numele ctitorului manastirii Agapia), Agapion, Agapit (ultimele doua extrem de rare) ajung si la romani. Dupa anul 1500 in documentele din tara Romaneasca si Moldova incep sa apara formele fem. Agapi, Agapita, Gapia, Agafia, Gafia (formele cu -f- se datoresc confuziei existente inca din medio-bulgara, intre numele Agape si Agatha), mase Agapie, Gapie, Agapin, Agachi (cunoscut in Moldova si din expresia „inghite Agachi" cu acelasi sens ca „vrei nu vrei, bea Grigore aghiasma").0 Fr. Agapit, it. Agapito, sp. Agapito, germ. Agapitus, magh. Agapion, bg. Agapia, Agapie, rus. Agapia, Agap, Agapii, ucr. Hafia, Hapa etc. ? Agapita este numele unui personaj feminin al lui C. Negruzzi, iar Agachi-Flutur apare intr-o comedie de V. Alecsandri.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Agata : Prenume exclusiv feminin, larg raspindit si destul de frecvent in onomastica europeana, Agata reproduce gr. Agathe, clar din punct de vedere al semnificatiei, ... :

          Aglaia : Prenume feminin rar astazi, Aglaia reproduce un foarte vechi nume pers. gr. Aglaia sau Aglaie, cu indepartate ecouri in mitologia greaca. La Hesiod, iar mai tirziu ...