Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Afrodita
 

   Prenume fem. modern, rar folosit, Afrodita reproduce pe cale culta un nume celebru din mitologia greaca Aphrodite sau Aphrodita, atestat inca de la inceputurile literaturii grecesti. Homer, Hesiod, apoi Eschil, Sofocle, Euripide vorbesc deopotriva despre cea mai frumoasa dintre zeite (recunoasterea acestei calitati de catre Paris, cel ce ii ofera celebrul „mar al discordiei", este unul dintre motivele declansarii razboiului Troiei). inalta, zvelta si cu trasaturi fermecatoare, Afrodita este simbolul frumusetii divine si al tineretii vesnice; fiica a lui Uranos si sotie a lui Ares, mama a lui Eros, inconjurata de Ghore si Charite (divinitati ale frumusetii si gratiei), zeita sadeste dragostea in inimile zeilor si ale muritorilor. Celebrata mai intii in Cipru si Citera (dupa legenda s-ar fi nascut in apropierea acestei insule), Afrodita, identificata la romani cu Venus (-*• Venera) era initial o zeita a cerului si, probabil, a marii, cultul ei fiind de origine orientala, foarte'apropiat de cel al zeitei feniciene Astarte. Semnificatia si ori- ginea numelui Afrodita, in ciuda incercarilor si nenumaratelor ipoteze propuse, ramin nesigure. Cea mai veche interpretare, acceptata si astazi de unii specialisti, apare la Hesiod: conform legendei, Afrodita s-ar fi nascut din spuma valurilor marii (gr. aphros „spuma"). Data fiind insa vechimea si originea orientala a cultului zeitei, este probabil ca si gr. Aphrodite sa fie o adaptare a unui vechi nume dintr-una din limbile orientului, a carui semnificatie originara trebuie legata de ideea de „fertilitate" (initial, Afrodita era si cea care trimitea pamintului ploaia). Dupa cum in vechea Grecie Aphrodite era folosit si ca nume pers. feminin, numele zeitei preluat din mitologie, apare si in onomastica feminina moderna. Frecventa sa destul de redusa se datoreaza si prudentei parintilor, care evita astfel o eventuala neconcordanta intre valoarea mitologica a numelui (simbol al frumusetii desavirsite) si realitate. O Mitul Afroditei a inspirat celebre opere de arta, mai ales in domeniile sculpturii si picturii: Afrodita din Cnidos, Venus din Milo, Venus de Medici sau celebre tablouri de Boticelli, Rafael, Tiziano, Rubens etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Agapia : Izvoarele grecesti atesta in epoca crestina numele pers. Agape, Agapios, Agapetos, Agapenia etc, cu semnificatie clara pentru greci care le puneau foarte usor ... :

          Agata : Prenume exclusiv feminin, larg raspindit si destul de frecvent in onomastica europeana, Agata reproduce gr. Agathe, clar din punct de vedere al semnificatiei, ...