Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Adelaida
 

   Prenume feminin mai rar la noi, Adelaida reproduce pe cale culta si prin-tr-un intermediar apusean modern, numele pers. germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din adal „noblete" (-» Adela) si haida sau heid, frecvent in numele feminine germanice si corespunzator sufixului germ. — heit, cu care se pot forma substantive abstracte de la adjective — Schdnheit „frumusete" de la schon „frumos", Ehrlichheit „cinste" de la ehrlich „cinstit" (initial un subst. germanic independent cu sensul „persoana, sex, conditie, rang, calitate", inrudit cu engl. — hood, sanscr. Ketus „stralucire"; Ketas „forma, semn"). in apusul Europei, Adelaida este nume calendaristic, dintre persoanele canonizate de biserica atragindu-ne atentia o imparateasa din sec. 10, sotia lui Otto I cel Mare, moarta in 999. Desi sint astazi nume independente, legatura dintre Adelaida si Adela se spastreaza in tarile apusene, ultimul aparind ca hipoc. alaturi de Ada, Alida, Heide, pentru numele compus in discutie. # Engl. Adelaid, fr. Adelaide, it. Adelaide, magh. Adelaida, rus. Adelaida etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Adriana-Adrian : Adrian si Adriana, prenume frecvente astazi la romani, reproduc numele pers. lat. Hadrianus (fem. Hadriana), la origine un cognomen cu semnificatia „de la Hadria", ... :

          Afrodita : Prenume fem. modern, rar folosit, Afrodita reproduce pe cale culta un nume celebru din mitologia greaca Aphrodite sau Aphrodita, atestat inca de la inceputurile ...