Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Adela
 

   Prenume feminin modern, folosit la noi inca din secolul trecut, Adela reproduce pe cale culta un nume raspindit si frecvent in vestul Europei, AdMe sau Adela (intrucit nu putem stabili cu precizie din care limba a intrat la noi, este preferabila solutia etimologiei multiple; probabil ca in realitate prenumele a intrat din mai multe limbi, unii cunosteau forma franceza, altii pe cea germana etc). Numele este de origine germanica si avea semnificatie clara intrucit corespunde cuvintului germanic adal (germ. Adel „nobilime", Edel „nobil", adeln „a innobila"). Adela, Adala, Athala sint forme atestate inca din sec. 7, iar din sec. 8 este cunoscuta o printesa Adela din familia Merovingienilor (fiica regelui franc Dagobert al II-lea, moarta in anul 734). Cum marea majoritate a numelor germanice erau la origine compuse, se poate presupune ca Adela este o forma scurtata dintr-un astfel de compus (de exemplu: Adelaida, Adalberta, compus cu berth „stralucit, ilustru", Adelinde, de unde hipocoristicul cunoscut si la noi Alinda, compus cu elementul secundar Unda sau linia „scut din lemn de tei" etc). Alaturi de Adela este folosit la noi si derivatul Adelina (tot de origine apuseana); hipocoristice curente sint: —> Ada, Alina etc. care pot avea insa si alte explicatii. % Engl. Adel, Adeline, fr. Adele, Adeline, germ. Adele, Adela, it. Adele, Adela, Adelina, sp. Adela, magh. Adel, rus. Adela, Adelina.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Adelaida : Prenume feminin mai rar la noi, Adelaida reproduce pe cale culta si prin-tr-un intermediar apusean modern, numele pers. germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea ... :

          Adriana-Adrian : Adrian si Adriana, prenume frecvente astazi la romani, reproduc numele pers. lat. Hadrianus (fem. Hadriana), la origine un cognomen cu semnificatia „de la Hadria", ...