Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Ada
 

   Prenumele feminin modern Ada (de aici si derivatul frecvent Adina) poate avea, in onomastica noastra, proveniente diferite. in epoca contemporana, Ada este folosit destul de frecvent ca hipocoristic pentru Adela, Ade-laida, Adriana, aceeasi forma putind insa fi si imprumut din apus, unde Ada este un hipocoristic al numelor personale germanice compuse cu elementul adal „nobil" (cunoscute la noi sint Adela si Adelaida). in sfirsit, Ada poate reproduce si un vechi nume ebraic, 'Adah purtat de doua personaje ale V. T. (sotia lui Lamec si sotia lui Esau); numele biblic este, in mod curent, pus' in legatura cu radicalul 'dh „a impodobi, a orna, a infrumuseta"; la origine, 'Adah poate fi un nume independent sau un hipocoristic al unui nume frazeologic teoforic 'El'adan „Elohim a impodobit, a infrumusetat" — El fiind numele divinitatii (pentru originea si valoarea acestuia in limbile semitice\» Ilie). % Engl., germ., it., sp., magh., rus. Ada, fr. Ade, Adde.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Adam : Prenume nu prea frecvent in onomastica romaneasca contemporana, Adam reproduce un vechi nume biblic ebraic 'Adam. Nume, potrivit mitului biblic, al primului om, ... :

          Adela : Prenume feminin modern, folosit la noi inca din secolul trecut, Adela reproduce pe cale culta un nume raspindit si frecvent in vestul Europei, AdMe sau Adela (intrucit ...