Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Acvilina
 

   Prenumele Acvilin si Acvilina, foarte putin frecvente in onomastica noastra contemporana (forma de masculin poate fi considerata chiar o raritate), corespunde numelui pers. lat. Aquilinus, Aquilina, atestate frecvent in epoca imperiala ca nume de servi sau de liberti. Alaturi de acestea, la origine forme adjectivale derivate cu sufixele -inus, -inat romanii foloseau si un cognomen Aquila sau un mai vechi nume gentilic Aquil(l)ius, care au la baza substantivul comun aquila „acvila, vultur". Ceea ce a contribuit la folosirea lui aquila ca nume personal este cu siguranta valoarea simbolica a vulturului, considerat in antichitate drept pasare sacra si folosit ca simbol al lui Iupiter (si zeii din Babilon erau adesea simbolizati prin vulturi). Folosite si de crestinii din primele secole ale erei noastre, Aquilinus, Aquilina devin calendaristice si se raspindesc in Europa. Printr-un intermediar grecesc, forma feminina patrunde in onomastica popoarelor slave vecine (in ucraineana, de ex. Akilina este atestat din 1484) si de aici, la romani. Formele mai vechi folosite la noi, Achilina, Achila, Aculina si Culina, sint concurate astazi de Acvilina, forma savanta si moderna, de origine apuseana. L It., sp. Aquilino, Aquilina, bg. Akulina, rus. Akilina, Akulina, Eulina.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ada : Prenumele feminin modern Ada (de aici si derivatul frecvent Adina) poate avea, in onomastica noastra, proveniente diferite. in epoca contemporana, Ada este folosit ... :

          Adam : Prenume nu prea frecvent in onomastica romaneasca contemporana, Adam reproduce un vechi nume biblic ebraic 'Adam. Nume, potrivit mitului biblic, al primului om, ...